Mitä sinun on hyvä tietää lastensuojeluyksiköistä?
Tuikkulan lastensuojeluyksiköt, ovat kodinomaisia lastensuojeluyksiköitä, joissa asuu kerrallaan 7 lasta tai nuorta. Jokaisella asukkaalla on oma huone, josta löytyy sänky, työpöytä, nojatuoli, hyllyjä sekä tilava vaatekaappi. Huoneessa on runsaasti tilaa omille tavaroille ja huonetta voi sisustaa mieluisaksi yhdessä ohjaajien kanssa. Omien huoneiden lisäksi yksiköissämme on runsaasti yhteisiä tiloja, kuten olohuone, keittiö, kokous/askarteluhuone, sauna ja iso poreammeella varustettu kylpyhuone sekä laaja piha-alue.
Lastensuojeluyksiköissä asuvat nuoret elävät tavallista arkea käyden koulua ja harrastaen. Läheiset ja kaverit ovat tervetulleita yksikköön, mutta vierailuista on tärkeää sopia aina ohjaajien kanssa etukäteen. Pääsääntöisesti yksiköissämme asuvat lapset ja nuoret käyvät myös kotilomilla. Kotilomista sovitaan aina lapsen oman sosiaalityöntekijän ja vanhempien kanssa. Kerran viikossa pyritään järjestämään kaikille asukkaille yhteistä toimintaa, johon liittyen lapset ja nuoret voivat esittää toiveita maanantaisin järjestettävässä viikkopalaverissa.
Asukkaana olevat lapset ja nuoret saavat käyttörahaa. Näiden käyttörahojen lisäksi jokaisella on mahdollisuus tienata itselleen lisää taskurahaa auttamalla aikuisia erilaisissa kotitöissä.
Lastensuojeluyksiköissä on myös omat sääntönsä, joita jokainen asukkaaksi tuleva lapsi ja nuori sitoutuu noudattamaan. Nämä säännöt ovat hyvin kodinomaisia. Omaa puhelinta ja tietokonetta voi käyttää, mikäli se ei aiheuta ongelmia, esimerkiksi valvomista yöaikaan. Osa säännöistä on siis yhteisiä ja osa sellaisia, jotka on sovittu tietyn asukkaan kohdalla yhdessä vanhempien ja sosiaalityöntekijän kanssa.
Jokaiselle lapselle ja nuorelle nimetään kaksi omaohjaajaa, joiden nimeämiseen myös asukkaana oleva lapsi tai nuori voi vaikuttaa. Omaohjaajat ovat enemmän perillä omaohjattavansa asioista kuin muut ohjaajat ja he pitävät myös yhteyttä vanhempien kanssa viikoittain omien työvuorojensa puitteissa. Lisäksi omaohjaajat kirjoittavat jokaisesta asukkaasta kuukausikoosteen, joka lähetetään lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle sekä vanhemmille.
Yhdessä asukkaan, hänen vanhempiensa ja sosiaalityöntekijänsä kanssa yksiköissä mietitään, minkälaisia tavoitteita sijoitukselle asetetaan. Tavoitteet voivat liittyä sijoituksen syihin tai johonkin arkipäiväiseen haasteeseen. Tavoitteiden asettamisen jälkeen ohjaajat ryhtyvät tukemaan ja kannustamaan lasta/nuorta kohti tavoitteita yksi askel kerrallaan.
Lastensuojeluyksikkömme ovat rauhallisia ja haluamme turvata kaikille asukkaille turvallisen ympäristön, jossa jokainen lapsi ja nuori tulee hyväksytyksi omana itsenään.
Vanhemmille
- Ohjaajat ovat yksikössä läsnä ympärivuorokauden
- Lapsesi saa lastensuojeluyksiköstä kaiken tarvitsemansa (esim. lääkkeet, hygieniatuotteet, vaatteet, harrastusten kustannukset, puhelinraha, käyttöraha jne.)
- Lapsesi huoneesta löytyvät peruskalusteet. Lapsesi voi tuoda kotoa käyttämiään vaatteita sekä muita itselleen tärkeitä tavaroita. Tietokoneen tai pelikonsolin huoneessa pitämisestä sovitaan jokaisen lapsen kohdalla erikseen.
- Lapsesi saa tavata yksikössä ollessaan itselleen tärkeitä henkilöitä ellei lapsesi tilanteessa katsota tämän olevan jollakin tavalla vahingollista lapsellesi.
- Sinulle soitetaan lapsesi asioissa kerran viikossa omaohjaajan toimesta ja kerrotaan, mitä lapsellesi kuuluu. Sinut pidetään ajan tasalla lapsesi asioissa myös silloin, jos jotain kiireellistä ilmoitettavaa ilmenee. Lapsellesi saat soittaa vapaasti. Tapaamisista ja kotilomista sovitaan yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa.
- Saat kotilomapäiviltä ylläpitokorvausta.
- Sinun ei tarvitse maksaa lapsesi asumisesta yksikössä vaan kotikuntanne hoitaa kustannukset.
- Jos jokin asia askarruttaa, voit aina soittaa yksikköön ohjaajille ja jutella mielessäsi olevasta asiasta.
Lapsille/nuorille
- Voit elää yksikössä tavallista arkeasi, johon kuuluu koulua, opiskelua ja harrastuksia. Kavereita voit tavata oman kaveriaikasi mukaisesti.
- Toivomme, että kaikki asukkaat osallistuvat yhteiseen toimintaan. Jokaisen viikon yhteinen toiminta suunnitellaan maanantaina viikkopalaverissa.
- Voit käydä kotilomilla, mutta niistä sovitaan yhdessä sinun, vanhempiesi ja oman sosiaalityöntekijäsi kanssa. Tarvittaessa kotilomalle laaditaan omat säännöt, joita sitoudut noudattamaan kotiloman aikana.
- Omaohjaaja on perehtynyt juuri sinun asioihisi, mutta sinä saat viettää aikaa myös muiden ohjaajien kanssa. Sinulle nimetään kaksi omaohjaajaa, jotta vuorotyöstä aiheutuvien vapaiden vuoksi ei tulisi niin pitkää väliä siihen, että sinulla on oma aikuinen paikalla yksikössä.
- Saat lastensuojeluyksiköstä käyttörahan, ruoan, lääkkeet, vaatteet, hygieniatuotteet ja muut tavanomaiseen arkeen liittyvät asiat.
- Saat harrastuksiin myös tukea yksiköstä.
- Mikäli omasta puhelimesta tai tietokoneesta ei aiheudu haittaa yöunille tai koulun käynnille, ne voivat olla omassa huoneessasi.
Päiväjärjestys
Arkena
6.30-8 herätys ja aamupala
8-10 kouluun lähtö
13-16 koulusta paluu, välipala ja läksyjen tekeminen
16-17 päivällinen
17.30-20.30 mahdollinen kaveriaika
17.30-19.30 etukäteen sovittua yhteistä tekemistä
20.00 iltapala ja iltatoimet
21.00 rauhoittuminen omiin huoneisiin
22.00 Medialaitteet pois, nukkumaan
Perjantaisin ja lauantaisin
10.00 herätys ja aamupala
11-12 lounas
12-15 vapaata aikaa tai yhdessä sovittua tekemistä
16-17 päivällinen
18.30- max. 22.30 saakka kaveriaikaa tai yhteistä tekemistä asukkaiden ja ohjaajien kanssa (esimerkiksi elokuvailta)
22.00 rauhoittuminen omiin huoneisiin
23.00 Medialaitteet pois, nukkumaan